baukje_liggend_09

Baukje Mulder

Ik ben altijd met heel veel plezier werkzaam geweest in het basisonderwijs. En dat was ik nog steeds, tot op de dag dat ik door mijn oudste dochter meegenomen werd naar een yogales. Zij had zelf inmiddels een paar proeflessen gevolgd. Ik ging mee en stelde me open om te ervaren wat yoga me zou brengen.

Al na een paar lessen voelde ik veel gebeuren, zowel fysiek als mentaal. Yoga gaf me letterlijk ruimte. Ruimte in mijn lichaam en ruimte in mijn hoofd.

Door telkens bewust de weerstand op te zoeken door middel van de yogahoudingen op de mat, merkte ik hoe confronterend dat kon zijn. En ik leerde om te ademen, door de weerstand heen, om vervolgens bij de ontspanning te komen. En zo sterker te worden en los te kunnen laten wat me niet meer diende.

Het voelde zo goed dat ik meer en meer yogalessen ging volgen.
En toen besloot ik om het roer om te gooien. Ik schreef me in voor de docentenopleiding:

– De Yoga Teacher Training Vinyasa ( 200 uur ) bij Johan Noorloos van De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam.

Het beviel zo goed, dat ik daarna nog een opleiding volgde:

– De Yin Yoga Teacher Training ( 200 uur ) , ook bij Johan Noorloos van De Nieuwe Yogaschool.

En nog steeds blijf ik me verdiepen door middel van het volgen van workshops en heb ik geregeld weer een nieuw boek in handen. Ook heb ik onlangs een kinderyoga opleiding gevolgd bij Helen Purperhart, de “moeder” van kinderyoga in Nederland. Want ook voor kinderen is yoga in deze drukke, veeleisende maatschappij heerlijk!

Er zijn diverse vormen van yoga, onder te verdelen in Yin en Yang-yoga.
Yogavormen die zich richten op het fysieke, de kracht, de spierspanningen ademhaling vallen onder de Yang yoga.
Yin-yoga focust zich meer op ontspanning, het loslaten van zowel spieren als je gedachten en richt zich meer op het bindweefsel (fascie). Hier komt de meditatieve kant meer naar voren.

Bij mij maak je kennis met beide varianten. Elke les bevat een stukje meditatie/ontspanning, een aantal Yin-houdingen en een serie “flows’ (Yang).